Σουσάμι

Καλλιεργούμε την παραδοσιακή ποικιλία «Έβρος». Είναι επιλέξιμη τοπική ποικιλία που κινδυνεύει από γενετική διάβρωση και συμμετείχαμε και στο εν λόγω πρόγραμμα , όπου ήμασταν υπεύθυνοι και για την σποροπαραγωγή.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙpasteli

Υλικά για πυρέξ 27χ16 εκ (12 κομμάτια):

  • 350 γρ. σουσάμι Έβρος
  • 300 γρ. μέλι
  • 40 γρ. γλυκόζη
  • 1 γεμάτη κ.σ. ζάχαρη
  • φλούδες λεμονιού/πορτοκαλιού
  • κανέλα

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε το σουσάμι στο ρηχό ταψί του φούρνου και το καβουρντίζουμε για 10-15′.
  • Εντωμεταξύ βάζουμε το μέλι με τις φλούδες και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10′.
  • Θα αρχίζει να βράζει και θα αφρίσει. (Μην το ξαφρίσετε καλύτερα,γιατί θα αφαιρέσετε πολύ μέλι. Μόλις απομακρύνετε από τη φωτιά, θα σταματήσει το άφρισμα).
  • Μετά τα 10′ απομακρύνουμε από τη φωτιά, πετάμε τις φλούδες και ρίχνουμε μέσα το σουσάμι.
  • Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά (4) συνεχώς.
  • Για να ελέγξουμε αν έχει γίνει το παστέλι, βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγο υλικό σε κρύο νερό. Αν βρεθεί στην επιφάνεια, σφιγμένο κάνοντας μπαλάκι, είναι έτοιμο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, απλώνουμε στο πυρέξ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού.
  • Αφήνουμε για 5-6′ να κρυώσει λίγο και χαράσσουμε.
  • Αφαιρούμε με μια σπάτουλα που έχουμε βρέξει ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και βάζουμε σε πιατέλα.

Συνταγή από το easykuzina.gr